Erzincan’da kalp krizi geçiren 72 yaşındaki Rıdvan Ulusoy ve 61 yaşındaki Nuri Esen, kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılarak burada yapılan 50 ve 10 dakikalık kalp masajı ile hayata döndürüldü.
Yaşanan sağlık olayın İlkinde , 72 yaşındaki Rıdvan Ulusoy kalp krizi geçirerek fenalaştı. Olayın ardından hemen çevresindekiler tarafından sağlık ekiplerine haber verilerek Ulusoy, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Hastanede 50 dakika süren kalp masajı ve sağlık personeli tarafından yapılan müdahale ile Ulusoy’un kalbi yeniden çalışmaya başladı ve hayata döndü.Diğer bir vakada ise, İsviçre’de yaşamını sürdüren 61 yaşındaki Nuri Esen oldu. Erzincan’ın Kemah ilçesinde buluınan köyünde aniden kalp krizi geçirdi. Ailesi tarafından fark edilen durum sonrası Esen, hastaneye kaldırıldı. Burada 10 dakika süren kalp masajı sonrası Esen’de yeniden hayata döndürüldü. Her iki vakada, Hastanede taburcu olarak normal hayatlarına döndü.
Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, yaşanan süreç sonrası kameralara şu açıklamada buludnu: “Hatamızın kendisi cumartesi günü acil servisimize şuur bulanıklığıyla başvurmuştu. Yapılan değerlendirmeler sırasında kalp ritminin kaybolduğunu tespit ettik ve o andan itibaren kalp mesajıyla entübe ederek hayat mücadelesine başladı. Biz de bu konuda destek olduk. Akabinde yaklaşık on dakika kadar kalp masajı, ardından kalp ritmi geri döndü. Kalp ritmi geri döndükten sonra da biz bu süreçte kendisine bir anjiyo yaptık. Anjiyodan sonra da koroner yoğun bakım ünitemize aldık. Daha doğrusu anestezi yoğun bakım ünitemize aldık önce. Yaklaşık iki gün boyunca orada kendisini uyuttuk. Hem beynini, hem kalbini rahatlattık. Akabinde de iki gün sonra uyandırarak solunumsal ve dolaşımsal fonksiyonları yeterli olunca solunum cihazından ayırdık ve servise hasta yakınlarının yanına kendisini yolçuladık. gerçekten on dakika boyunca kendisinin kalbinin atmaması. Bu süreç bizim için kritik bir süreçtir Çünkü bir anestezi uzmanı olarak burada bir takım teknik bilgiler vermek isterim. On dakikalık süreç beynin oksijen ihtiyacının çok arttığı ve artık beyinde geri dönüşümsüz hasarın başlayabileceği bir dönemdir. Ama acil servisteki arkadaşlarımız yaptıkları müdahaleleriyle ilk yardım müdahaleleriyle ve kalp masajlarıyla o kritik sürede beynin kanlanmasını sağlamışlar ki hasta bugün hiçbir beyin hasarı olmadan sizlere gerekli bilgileri gerekli sevinçlerini, mutluluğunu iletebildi. Dolayısıyla ben öncelikle acil serviste görev yapan, daha sonra yoğun bakımda ve kardiyolog servisinde hastamızın tedavisiyle ilgilenen tüm sağlık personeli arkadaşlarımız, tüm destek personellerine teşekkür ediyorum. Bu şekilde kalp atımı sona eren ve hayati fonksiyonları kaybolan bir insanın bizlerin çabasıyla, bizlerin çabasıyla geri dönerek hayata bizimle tekrar bir arada olması bizim için sevinçlerin, mutlulukların en büyüğü. Bu mutluluğumuzu da sizlerle paylaşmak istedik.” Dedi.