banner49

Milletvekili Karaman; Önce İnsan, Önce Çevre, Önce Doğa, Sonra Maden

Türkiye Büyük Millet Meclisi İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu 8. toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya AK Parti Erzincan Milletvekili, TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu Üyesi Süleyman Karaman'da katıldı.

Milletvekili Karaman; Önce İnsan, Önce Çevre, Önce Doğa, Sonra Maden

Milletvekili Karaman gerçekleşen toplantıda komisyonda bir konuşma yaparak ilgililerince yanıtlanması üzerine bir dizi soru sordu.

Karaman konuşmasında: “13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen Liç yığını kayması sonucu 9 vatandaşımızın can hemşehrilerimizin toprak altında kaldığı, hepimizi derinden üzen İliç maden kazası dolayısıyla TBMM’sinde oluşturulan İliç Maden kazası araştırma komisyonumuzun 8. Toplantısını yapıyoruz.Bu komisyonumuzun asıl amacı bu kazayı tüm yönleri ile araştırmak ve böyle bir kazanın bir daha tekrarlanmaması için alınması gereken tüm tedbirlerin alınmasını sağlamak.

Sonuç olarak;

Önce İnsan,

Önce Çevre,

Önce Doğa,

 Sonra Maden mottosu ile çalışmalarımızı sürdürmek.

Bugün Anagold firmasının yetkililerini dinliyoruz ve bu kazanın sebeplerini araştırmaya devam ediyoruz.

Elbette sorularımız var;

1-Murat Bayraktar, Şenol Demir ve Kaan Akpolata yolu kapatmaları talimatı verir, yollar kapatılır.

2-Soysal Doğan Solisyonun kesilmesi talimatı verir ve solisyon kesilir.

Buna rağmen 9 çalışan toprak altında kalır.

Yapılan inceleme de aşağıdaki sebepler öne çıkması sonrası faz 1,2,3 inşaatı;

1-Kapasite artışına gidilmiş olması,

2-Tasarlanan projenin eksik ve yetersiz olması.

3-Proje denetiminin iyi yapılmamış olması,

4-İşletme aşamasın da stabilite takibinin yetersiz olması,

5-Olay günü sabah uyarı veren heyelan olayının yönetilmemesi, hatta yönetim mekanizmasının kurulmamış olması olayın asıl sebebi gösterilmiştir.

Bu konularla ilgili düşünceleriniz nedir.

1)Maden sahasında ki yeraltı sularının analizleri maden işletmeye açılmadan önce yapıldı mı?

Eğer bu analizler yapılmış ise kaza sonrası yeraltı sularının analizleri ile mukayese edildi mi?

Bu mukayese edilmesi sonucunda ilk sonuçlar ile arasında bir fark var mı? Diğer bir ifade ile madem işletmesi sebebiyle yeraltı sularında bir kirlenme oluşmuşmudur?

 2)Kaza öncesi ve sonrası maden sahası ve İliç bölgesinde hava analiz raporları yapıldı mı?

Eğer hava analizi raporları yapılmış ise hava değerlerinde bir değişiklik tesbit edilmiş midir? Diğer bir ifade ile kaza hava kirliliğine neden oldu mu?

3)Kaza öncesi ve sonrası maden sahası ve İliç bölgesinde etkileşim bölgesinde toprak analiz raporları yapıldı mı?

Eğer toprak analizi raporları yapılmış ise toprak değerlerinde bir değişiklik tesbit edilmiş midir? Diğer bir ifade ile kaza toprak kirliliğine neden oldu mu?

4) Yaşanan kaza sebebiyle Anagold da çalışan yada kurtarma ekiplerinde yer alan vatandaşlarımızda siyanür veya diğer etken malzemeler sebebiyle zarar görenler veya mağdur olanlar var mı? Bunun için şirket bir önlem aldı mı?

 5) Ülkemizde ve dünyada başka hiblich yöntemi ile altın üreten işletmeler var mı? Özellikle gelişmiş Ülkeler olaraka bilinen ABD, Kanada, Almanya veya Avusturalya da benzer sistemlerle altın üretimi yapılmakta mıdır?

6) Maden şirketinizin yaptığı hiblich in yüksekliği kaç metredir? Ülkemizde en yüksek hiblich yüksekliği ne kadar dır? Dünyada en yüksek hiblich yüksekliği hakkında bilgi verebilir misiniz?

7)Maden sahası kapandıktan sonra maden çıkartılan alanların ıslahı, yeniden doğaya kazandırılması ile ilgili olarak bir projeniz var mı? Bunun için bir bütçe ya da ayırdığınız bir kaynağınız var mı?

8)Göçük altında kalan vatandaşlarımızın aileleri için bu gün ve gelecekte yardım yapma veya çocuklarının eğitimini üstlenme gibi bir çalışmanız bulunmaktamıdır?

9)SSR minining şirketinin Çöpler dışında dünyanın başka ülkelerinde işlettiği maden ocakları bulunmakta mıdır?

Varsa bu maden ocaklarında hangi usulle maden üretimi yapmaktadırlar?

10)SSR Mining Ülkemize şimdiye kadar ne kadar yatırım yapmış dır? Bundan sonra da yatırım yapmayı planlamakta mıdır?

11)Dünyanın değişik bölgelerinde maden işleten şirketler maden sahası çevresinde yaşayanlara sosyal sorumluluk bağlamında yardım etmektedirler. Anagold şirketinin böyle bir çalışması ve vizyonu var mıdır? Varsa şimdiye kadar bölgeye ne tür katkılar yapılmıştır?

12)Maden sahanızda iş ve işçi güvenliğini sağlamak adına mevzuat doğrultusunda veya mevzuat harici kurulu bulunan erken uyarı sistemleri nelerdir? Bu sistemler heyelanı önceden tespit edebilir miydi? Bu sistemleri izlemekle görevli biriminiz ve yetkilileriniz kimlerdir? Eğer bu sistemler kullanılarak heyelan tespit edilebilseydi oluşan can kayıplarının önüne geçilebilir miydi?" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER